Loading...

Cyber Security

Cyber security en privacy zijn termen die de laatste tijd veelvuldig in het nieuws zijn. Informatiebeveiliging is en blijft een hot issue. Iedereen heeft ermee te maken. Op het werk: houden alle medewerkers zich aan de bedrijfsprotocollen? En thuis: is de pc goed beveiligd, is iedereen alert op phising mail en worden er alleen online bestellingen gedaan in een vertrouwde omgeving?

Waarom standaardisatie?

Gezien het toenemende belang van IT-beveiliging, Cyber Security en privacy zijn voor veel organisaties de onderwerpen en de normen waaraan wordt gewerkt belangrijk. Lid worden van de NEN-normcommissie is dan een logische stap en een goede investering. Zo kunnen commissieleden input geven op de normen waardoor de kans toeneemt dat deze nog bruikbaarder voor de markt zijn.

Smart Industry kan niet zonder cybersecurity

Cybersecurity wordt met toenemende digitalisering steeds belangrijker. Met het steeds verder integreren van systemen, deels via internet, groeien ook de mogelijkheden voor kwaadwillenden om schade aan te richten. Met goede normalisatie is een groot deel van die problemen te voorkomen, zegt Piet Donga, voorzitter van de normcommissie ICT/Informatiebeveiliging/Cyber security en Privacy

Lees het verhaal van Piet Donga van ING
cybersecurity-pietdonga

‘Normalisatie beperkt veiligheidsrisico’s’

Ben je als bedrijf weerbaar tegen bedoelde en onbedoelde beïnvloeding vanuit het internet? Met de toenemende integratie tussen gebruikers, systemen en internet, groeien ook de mogelijkheden voor kwaadwillenden. Het Industrieel Platform Cyber Security wil aan deze groeiende veiligheidsrisico’s meer aandacht geven en er kennis over uitwisselen. Een deel van de oplossing ligt in normalisatie, zegt Eric van Aken. ‘Als iedereen in de keten dezelfde standaard hanteert, leggen we een goede basis die met maatwerk uitgebouwd kan worden.’

Lees het verhaal van Eric van Aken van Netbeheer Nederland BV

Cyber Security in Europa

Het Europees Parlement ziet eveneens het belang van Cyber Security en heeft een eerste richtlijn op dit gebied in heel Europa heeft ingevoerd: de Network Information Security-richtlijn (NIS). Doelstelling is om deze richtlijn binnen twee jaar door te voeren. Daarnaast is er al een algemene managementhandleiding voor informatiebeveiliging ISO 27001 en zijn er technische normen gericht op cybersecurity in industriële systemen IEC 62443.

Jolien van Zetten, consultant normcommissie Informatiebeveiliging, Cyber Security en Privacy:

“Er gebeurt steeds meer online. Kijk naar nieuwe ontwikkelingen zoals internet of things, big data of smart cities. Je ziet ook de vraag naar robuuste systemen (resilence) toenemen. Eigenlijk moet bij het ontwerpen van een systeem al rekening gehouden worden met informatiebeveiliging. De wijze waarop je dat het beste kunt doen, wordt vastgelegd in de normen.”

Meedoen, vergadering bijwonen of meer informatie?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van Cyber Security, bent u benieuwd naar de aansluiting op standaardisatie of wilt u uw steentje bijdragen en normcommissielid worden? Bekijk dan de mogelijkheden of neem contact met ons op voor meer informatie.

Bekijk de mogelijkheden

Training is solide basis voor cyber security

De complexiteit en automatiseringsgraad van technische installaties neemt steeds verder toe. Bedrijven worden steeds afhankelijker van systemen en het Internet of Things groeit exponentieel. Hoe houdt uw organisatie zich staande in deze steeds complexere digitale wereld? Weet u hoe proces automatisering in uw organisatie er voor staat?

Bekijk de training

Informatiebeveiliging in de praktijk

Elk type organisatie kan doelwit zijn van een cyberaanval. Met dagelijks nieuws over hackers en informatielekken in het achterhoofd is het van essentieel belang dat u binnen uw organisatie de informatiebeveiliging goed op orde heeft. Hoe pakt u dit het beste aan? Wij kunnen u hier uitstekend mee helpen met de training ISO 27001: opzetten en invoeren informatiebeveiliging.

Bekijk de training

Cyber security in normen

Beroepscriminelen vormen een steeds grotere bedreiging voor de digitale veiligheid (cyber security) in Nederland. Het afgelopen jaar vonden verschillende grootschalige aanvallen plaats met een hoge organisatiegraad, gericht op diefstal van geld en kostbare of gevoelige informatie. Dat blijkt uit het Cyber-Security Beeld Nederland 2016 dat staatssecretaris Dijkhoff dit najaar aanbood aan de Tweede Kamer. Naast de overheid werden bedrijven en burgers steeds vaker het slachtoffer.

Lees het artikel

Interessante artikelen op het gebied van Smart Industry

Bijeenkomst 2: “Servitization” bij NEN, Delft

Categories: Actueel|

Servitization is de ontwikkeling waarbij dienstverlening een steeds grotere rol krijgt in het businessmodel van maakbedrijven. TNO presenteerde verschillende raamwerken voor het typeren van servitization concepten. Standaardisatie richt zich daarnaast op randvoorwaarden, zoals juridische kaders voor de benodigde datadeling en de onderliggende ICT-infrastructuur. De fieldlabs Capella en Campione richten zich [...]

Platform is operationeel

Categories: Actueel|

De heer L.C. van Ruijven, Croonwolter&dros B.V.  wordt benoemd tot voorzitter van het platform Uit een selectie van 90 potentiele leden, 27 leden worden benoemd als lid van het platform Werkprogramma voor 2018 wordt vastgesteld Meer Nederlandse bedrijven: gebruik laten maken van standaarden laten [...]