Blockchain

De wereldwijde interesse in Blockchaintechnologie is de laatste jaren enorm toegenomen. Waar de technologie zijn eerste bekendheid kreeg met het digitale betaalmiddel Bitcoin is inmiddels duidelijk dat meerdere toepassingsvarianten/transactievarianten mogelijk zijn. De verwachting is dat de impact op verschillende markten (bv. financiële markt) niet klein zal zijn. In het kort kan Blockchain omschreven worden als een technologie die het mogelijk maakt om transacties uit te voeren, en tegelijkertijd de gegevens van deze transactie vast te leggen op transparante wijze. Deze transacties worden decentraal bijgehouden via een ledger (grootboek).

Waarom standaardisatie?

De ontwikkelingen op het gebied van Blockchain en Distributed Ledger Technologies (DLT) gaan snel en daarmee ook de ideeën hierover en de toepassingen ervan. Om hier meer lijn in te brengen (en focus op de veiligheid) is het nodig om hier goede afspraken over te maken. ISO is daarom in het voorjaar van 2017 gestart met de wereldwijde standaardisatie van diverse aspecten van Blockchain en DLT.

Blockchain and distributed ledger technologies

Om Nederlandse bedrijven en organisaties mee te laten praten over de standaardisatie van Blockchain richt NEN de normcommissie ‘Blockchain en DLT’ op. Op donderdag 7 september vond de kick-off plaats bij NEN in Delft. Bekijk de presentaties!

Meer informatie

Meedoen, vergadering bijwonen of meer informatie?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van Blockchain, bent u benieuwd naar de aansluiting op standaardisatie of wilt u uw steentje bijdragen en normcommissielid worden? Bekijk dan de mogelijkheden of neem contact met ons op voor meer informatie.

Bekijk de mogelijkheden

Interessante artikelen op het gebied van Smart Industry

Bijeenkomst 2: “Servitization” bij NEN, Delft

Categories: Actueel|

Servitization is de ontwikkeling waarbij dienstverlening een steeds grotere rol krijgt in het businessmodel van maakbedrijven. TNO presenteerde verschillende raamwerken voor het typeren van servitization concepten. Standaardisatie richt zich daarnaast op randvoorwaarden, zoals juridische kaders voor de benodigde datadeling en de onderliggende ICT-infrastructuur. De fieldlabs Capella en Campione richten zich [...]

Platform is operationeel

Categories: Actueel|

De heer L.C. van Ruijven, Croonwolter&dros B.V.  wordt benoemd tot voorzitter van het platform Uit een selectie van 90 potentiele leden, 27 leden worden benoemd als lid van het platform Werkprogramma voor 2018 wordt vastgesteld Meer Nederlandse bedrijven: gebruik laten maken van standaarden laten [...]