Loading...

De ontwikkelingen van ICT hebben geleid tot snel toenemende ontwikkelingen op het gebied van robots en robot apparatuur. Bestaande normen voor de machineveiligheid zoals NEN-EN-ISO 12100 of NEN-EN-ISO 10218 zijn niet voldoende voor moderne robotica eisen. Gezien het brede scala van ontwikkelingen en toepassingen van de innovatieve robotica is bij de standaardisatieorganisatie ISO begin dit jaar een nieuwe technische commissie ISO/TC 299 ”Robots and robotic devices” gestart.

Normcommissie Robotics (in oprichting)

 

Deze ISO-commissie ontwikkelt mondiale normen voor persoonlijke verzorging en service robots, medische robots en industriële robots. Het standaardisatiewerk is verdeeld over zes werkgroepen. De technische commissie ISO/TC 299 heeft twee belangrijke documenten gepubliceerd op de veiligheid van de nieuwe toepassingen van robots: Persoonlijke verzorging robots (ISO 13482 norm) en Veilige samenwerking tussen mensen en cobots (collaborative robots) (ISO/TS 15066 specificatie). Beide normen bieden een robotveiligheid leidraad voor ontwikkelaars van deze robots.

Om de belangen vanuit Nederland te vertegenwoordigen bij ISO/TC 299 heeft NEN de normcommissie ‘Robotics’ opgericht. Kijkende naar de huidige samenstelling van de commissie, dan vormt deze een goede afspiegeling van de huidige robotica-ontwikkelingen in Nederland.

Er is nog ruimte voor meer belanghebbende partijen. Heeft u interesse óf wilt u meer informatie, vul dan het contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Meer info over de normcommissie

Meedoen, vergadering bijwonen of meer informatie?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van Robotics, bent u benieuwd naar de aansluiting op standaardisatie of wilt u uw steentje bijdragen en normcommissielid worden? Vul dan onderstaand uw gegevens in of neem contact op met Vlora Rexhepi-van der Pol voor meer informatie.

Interesse deelname aan normcommissie Robotics
Interesse in vrijblijvend bijwonen van een vergadering
Meer informatie over de mogelijkheden rondom standaardisatie

Vlora Rexhepi-van der Pol
Vlora Rexhepi-van der PolStandardization Consultant bij NEN

Interessante artikelen op het gebied van Smart Industry

NEN organiseert kick-off Blockchain en Distributed Ledger Technlogies

Categories: Blockchain|

De ontwikkelingen op het gebied van blockchain en Distributed Ledger Technologies (DLT) gaan snel. Dit zorgt voor verschillende ideeën en toepassingen op dit gebied. Om daar meer lijn in te brengen, is ISO recentelijk gestart met de wereldwijde standaardisatie van diverse aspecten van blockchain en DLT. Op 7 september organiseert [...]

De werknemers van morgen zien het belang van normalisatie

Categories: Ervaringsverhaal, Robotics|Tags: , , , , , , |

Smart Industry en robotics gaan hand in hand. Met het steeds verder versmelten van systemen zonder menselijke tussenkomst, groeit de rol van robots. De perfecte plek voor normalisatie om zich in de mindset van alle ketenpartijen te nestelen, is dan waar het allemaal begint en waar de robotics-werknemers van [...]

Themabijeenkomst IoT bij Ministerie van Economische Zaken

Categories: Internet of Things|

Op donderdag 9 februari 2017 organiseert NEN in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Agentschap Telecom een themabijeenkomst over IoT. Tijdens deze dag nemen we u mee in de wereld van IoT uitdagingen voor volledige en onbeperkte connectiviteit en interoperabiliteit. Wat is de huidige stand van zaken [...]