Onderzoeken laten keer op keer zien dat de faalkosten in de procesindustrie en de bouw circa 10-15% van de investering bedragen. Daarvan komt een belangrijk deel voort uit gebrek aan kwaliteit van informatie of informatie-uitwisseling. Normalisatie kan helpen die kosten omlaag te brengen. En, belangrijker nog: uw bedrijf koploper te laten worden.

De normcommissie ‘Informatie-integratie en Interoperabiliteit’ heeft als focus het ontwikkelen en beheren van standaarden rondom de informatie-uitwisseling in onder meer de sectoren procesindustrie, bouw, vliegtuig- en auto-industrie. “Als bedrijven willen samenwerken, kunnen onze werkzaamheden belangrijk zijn om efficiënter te werken, onnodige kosten te besparen en koploper te worden”, aldus voorzitter Leo van Ruijven.

De normcommissie ontleent haar bestaansrecht vooral aan ontwikkelingen op het vlak van informatiemanagement binnen de procesindustrie, zegt Van Ruijven. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de faalkosten in de procesindustrie en de bouw circa 10-15% van de investering bedragen. Daarvan komt een belangrijk deel voort uit gebrek aan kwaliteit van informatie of informatie-uitwisseling. Op langere termijn, tijdens de operationele fase, valt er nog eens 15-20% te besparen op de operationele kosten. Het is dus van belang dat alle betrokken partijen onderling dezelfde taal spreken, zo vindt Van Ruijven. “Faalkosten ontstaan als informatie niet op orde is, niet het juiste kwaliteitsniveau heeft, of niet op tijd bij de juiste persoon belandt. In onze commissie monitoren we welke informatiestandaarden er internationaal zoal gehanteerd worden en welke wel en niet werken (of gebruikt worden). We bewaken daarbij ook de kwaliteit van voorstellen die vanuit Nederland, maar ook andere landen, ingediend worden bij ISO en CEN.”

“Zolang de informatie niet goed gestructureerd en eenduidig is, wordt nooit het volledige potentieel van Industrie 4.0 bereikt”.

Zonder eenduidige taal geen Industrie 4.0

Volgens Van Ruijven is het belang van eenduidige informatie-uitwisseling binnen procesindustrie enorm. Zeker gelet op veiligheid en assetmanagement, en dan voor alle partijen die betrokken zijn bij grootschalige projecten als een boorplatform. “Je hebt in dergelijke projecten te maken met informatie-uitwisseling tussen opdrachtgever, stakeholders, aannemers, onderaannemers en leveranciers. Als iedereen dan zijn eigen begrippenkaders en wijze van uitwisseling hanteert, krijg je enorme inefficiëntie en daardoor faalkosten. Een eenduidige taal is echter niet zo gemakkelijk door al die verschillende culturen en disciplines. Welk begrippenkader gebruik je? Welke definities hanteer je? Hoe verbind je begrippen met elkaar? Als dat allemaal op orde is en ook zo gehanteerd wordt, ontstaat er een win-winsituatie. Dan kun je een groot deel van de faalkosten voorkomen. Ook kan er dan pas een begin worden gemaakt met Industrie 4.0. Want zolang de informatie niet goed gestructureerd en eenduidig is, wordt nooit het volledige potentieel van Industrie 4.0 bereikt. Industrie 4.0 wordt immers gekenmerkt door informatietechnologie gedreven samenwerking tussen disciplines om complexe systemen te realiseren, zoals robotsystemen.”

Pluk de vruchten van normalisatie en word koploper

Van Ruijven werkt bij Croonwolter&dros, dat intelligente systemen en integrale, duurzame oplossingen ontwerpt, realiseert en in stand houdt. Dat doet het onder andere in de offshore, infra, industrie en utiliteit. “Ik ben veelal betrokken bij het ontwikkelen en implementeren van projectondersteunende informatiemanagementsystemen. Daarbij heb ik veel aan de kennis die ik in de normcommissie opdoe. Via mijn werk in de normcommissie ben ik bijvoorbeeld betrokken geraakt bij de ontwikkeling van informatiemodellen die ik rechtstreeks toepas binnen onze informatiemanagementsystemen. Dat leidt ertoe dat we de communicatie tussen diverse disciplines en partijen in projecten samenbrengen. Ook heb ik vanuit de procesindustrie bepaalde standaarden binnen ons bedrijf gebracht. Dit alles zorgt voor een gemeenschappelijk en robuust kader voor onze projecten. Dat levert tijdwinst en geld op. Het is in het begin niet altijd zichtbaar, maar uiteindelijk levert de investering aan de voorkant echt geld op. Dat is ook de reden dat bedrijven in de normcommissie zouden moeten plaatsnemen. Je zit dicht bij het vuur en kunt van je bedrijf een koploper maken die straks – als opdrachtgevers meer ontwikkelde informatie-uitwisselingsstandaarden voorschrijven – al zijn zaakjes op orde heeft en dan ook de vruchten kan plukken. Dat besef zie je nu langzaam in de markt ontstaan.”

Meedoen, vergadering bijwonen of meer informatie?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van Industrial Automation of wilt u meepraten in de normcommissie en tegelijk van uw bedrijf een koploper maken?

Neem dan contact op met Rianne Boek of vul onderstaand uw gegevens in, zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Interesse deelname aan normcommissie Industrial Automation
Interesse in vrijblijvend bijwonen van een vergadering
Meer informatie over de mogelijkheden rondom standaardisatie

Rianne Boek
Rianne BoekStandardization Consultant bij NEN