Robots zijn niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. En in Industrie 4.0 spelen zij een hoofdrol om bedrijven concurrerend te laten zijn. Meepraten in de normcommissie over robotics kan daarbij helpen.

Heico Sandee van Smart Robotics, een soort uitzendbureau voor robots, is lid van de normcommissie over robotics. Die commissie behandelt onderwerpen waar het bedrijfsleven tegen aan loopt als het gaat om alle soorten robots. ‘Dat zijn vooral de veiligheid en standaardisatie van robotica, in alle vormen. Of het nu geavanceerde robots op wielen zijn, of eenvoudige machines.’

Vernieuwing in standaardisatie nodig

Een voorbeeld dat bij Smart Robotics, maar ook in veel andere bedrijven speelt, is dat veel robots met verschillende grijpers worden geleverd. ‘Wij moeten dan voor elke robot een ander koppelingsplaatje, een interface, maken zodat onze arm erop past. Als je ervoor zorgt dat iedereen dezelfde interface heeft, wordt het voor ons veel gemakkelijker om te switchen van robot. Hetzelfde geldt voor software. Bij een computer is het heel normaal als je een muis van een willekeurig merk koopt. Die werkt op iedere computer. Dat zou bij robotsoftware ook zo moeten zijn.” Ook qua veiligheid zijn er ontwikkelingen waar het bedrijfsleven tegenaan loopt. “Neem bijvoorbeeld het gebruik van ‘coöperatieve robots’, zogenaamde cobots. Die werken samen met mensen zonder dat daar een omringend hekwerk bij betrokken is. Of met een hekwerk met luik erin, waardoor toch een interactie tussen mens en machine plaatsvindt. De veiligheid wordt veel complexer wanneer je dat hekwerk weghaalt om de samenwerking beter te laten verlopen. Omdat dit soort robots steeds vaker voorkomt en de huidige normen alleen nog rekening houden met robots met een hek eromheen, is vernieuwde standaardisatie een noodzaak.’ Een ander voorbeeld is artificial intelligence, robots die zelf kunnen denken. Ook hier schiet de huidige normering tekort en is vernieuwing nodig, aldus Sandee.

Robotica = Industry 4.0

Robotica is een essentieel onderdeel van Smart Industry. ‘Het concept van Smart Industry heeft als basis het koppelen van apparaten en daar samen een groter geheel dan de som der delen van te maken. Je voegt intelligentie toe. Robots worden daar steeds belangrijker bij. Bijvoorbeeld om een productielijn te optimaliseren die ook nog eens geschikt is voor meerdere producten. Dat scheelt zoveel tijd en geld! Als bedrijf profiteer je daar enorm van. Dat is de kern van Smart Industry en daarmee heb je ook meteen de voordelen en rol van robotica te pakken.’

Praat mee en profiteer

‘Het is belangrijk dat de commissie veel deskundige partijen heeft die over het onderwerp mee kunnen praten’, aldus Sandee. Dat heeft verschillende voordelen. Zo blijven zij als één van de eersten op de hoogte van wat er speelt. Het is enorm zonde dat als je als bedrijf met een mooi nieuw product komt en er vervolgens een norm verschijnt waar dat product niet onder valt. Weg ontwikkelingskosten. Verder kunnen bedrijven die meepraten in de commissie de toekomstige normen beïnvloeden en aanvullen en er hun voordeel mee doen. Dat geldt zeker voor ons bedrijf, dat internationaal levert. Zodra er internationale normalisatie komt voor robots, zullen wij daar zeker van profiteren.

Meedoen, vergadering bijwonen of meer informatie?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van Robotics en wilt u ook voorbereid zijn op de toekomst en uw bedrijf laten profileren door het werk in de normcommissie?

Neem dan contact op met Vlora Rexhepi-van der Pol of vul onderstaand uw gegevens in, zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Interesse deelname aan normcommissie Robotics
Interesse in vrijblijvend bijwonen van een vergadering
Meer informatie over de mogelijkheden rondom standaardisatie

Vlora Rexhepi-van der Pol
Vlora Rexhepi-van der PolStandardization Consultant bij NEN