Bij industriële automatisering komt steeds meer data beschikbaar uit één meetpunt. Het is belangrijk dat die data wordt omgezet naar informatie die voor alle gebruikers begrijpelijk is. Hoe communiceert bijvoorbeeld je smartphone met je thermostaat thuis? Normalisatie is daarbij essentieel. Eenduidigheid zorgt voor een efficiënter proces en een betere concurrentiepositie.

De commissie NEC 65 houdt zich bezig met industrieel meten, regelen en automatiseren. ‘De nadruk ligt op de automatisering van processystemen, het meten van processen. Dat kan temperatuur zijn, druk of andere zaken. Die worden in een systeem omgezet naar variabelen die je nodig hebt om het proces te monitoren en om, indien nodig, in te grijpen in dat proces. De normen die er zijn voor die doelstelling, worden door NEC 65 behandeld’, zegt voorzitter Willem van der Bijl. De commissie is vooral actief in de industrie die zich bezig houdt met opslag, productie, transport en verwerking van vloeistoffen en gasvormige producten zoals benzine, yoghurt of aardgas.

Op één lijn zitten

Er is een duidelijk verband tussen het werk van de commissie en Industrie 4.0, ziet Van der Bijl. ‘Er komen steeds meer variabelen beschikbaar als gevolg van de digitalisering van het automatiseringsproces. Als je temperatuur meet, wordt tegenwoordig ook meteen gemeten hoe vaak die temperatuur voorkomt of wat de schommelingen zijn, of dat er misschien een bepaalde trilling plaatsvindt, et cetera. Er komt met andere woorden meer informatie uit één meetpunt. De link met Industrie 4.0 is dat die data worden vertaald naar informatie die iedereen kan gebruiken om te analyseren wat er in een proces gebeurt.’ Normalisatie is daarbij belangrijk, zegt Van der Bijl. ‘Normalisatie helpt om data om te zetten naar eenduidige informatie en kan bovendien een rol spelen bij het vervoer van die informatie van A naar B zodat aan beide kanten duidelijk is wat er precies bedoeld wordt. Een voorbeeld daarvan is dat een leverancier van een computer een stukje technologie inbouwt waardoor mijn usb-stick daarop kan aansluiten en die twee apparaten onderling kunnen communiceren zodat het voor mij als gebruiker duidelijk is wat ik moet doen. Of neem de Toon thermostaat die met je smartphone communiceert. Voor al dat soort zaken is normalisatie essentieel omdat zo alle partijen op één lijn zitten. In onze normcommissie speelt terminologie daarom een belangrijke rol.’

Voordelen

Met al die communicatie en op elkaar afstemmen van processen is het essentieel dat zoveel mogelijk partijen in de keten meedoen met normalisatie. ‘Hoe meer partijen dezelfde taal spreken, hoe efficiënter en sneller het proces verloopt. In de commissie willen we graag mensen die ter zake kundig zijn, maar ook eindgebruikers, leveranciers, ingenieurs. Al die partijen kijken anders naar een proces en die kennis hebben we nodig om Industrie 4.0 tot een succes te maken.’ Bedrijven die meepraten in de normcommissie profiteren daarvan, zegt Van der Bijl. ‘Je zit dicht op de discussie en de veranderingen en kunt daar actief invloed op uitoefenen. Want ook al zijn we als land maar klein, we hebben wel een even grote inbreng als grote landen. Onze input is dus belangrijk! En verder loont het om in de commissie plaats te nemen omdat normen de laatste stand van de techniek, commercie en gebruiksnut weerspiegelen. Als bedrijf kun je daarmee je concurrentiepositie in de markt verbeteren.’

Meedoen, vergadering bijwonen of meer informatie?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van Industrial Automation of wilt u meepraten in de normcommissie en tegelijk van uw bedrijf een koploper maken?

Neem dan contact op met Rianne Boek-Kroeze of vul onderstaand uw gegevens in, zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Rianne Boek-Kroeze
Rianne Boek-KroezeStandardization Consultant bij NEN